Parkslide är en växt med enorm spridningskraft, som är mycket svår att bli av med. Den kan snabbt och aggressivt ta över stora områden, samtidigt som den tränger ut andra arter. Växten betraktas bl.a. därför som invasiv.
Rör inte parkslide om du inte absolut måste. Sannolikheten att du sprider den är större än att du lyckas få bort den. Växten triggas igång av åtgärder.
– Naturvårdsverket
I Lövsättra har förekomst av parkslide upptäckts på ett fåtal områden men på grund av dess aggressiva spridning vill vi upplysa samtliga medlemmar om dess existens, samtidigt som vi i allra högsta grad avråder från att plantera denna växt.
Vad är Parkslide?
Parkslide (Reynoutria japonica, tidigare Fallopia japonica) är en växt som ursprungligen kommer från Japan. Den är en storväxt ört som på en säsong kan bli över två meter hög och bildar genom rotskott stora bestånd som kan sprida sig flera meter från ursprungsplantan.
Dessvärre omfattas Parkslide idag inte av den lagstiftning/förordning som rör invasiva främmande arter men är under utvärdering för att tas upp som en växt som ska omfattas av olika förbud.
Är du osäker? Titta gärna på Artportalen, där även invasiva arter etc. kan rapporteras in.
Kända problem
Parkslide kan lätt bli en fastighetsägares mardröm, då den sprider sig aggressivt och dolt under jorden och kan tränga upp på de mest oanade ställen. Det finns ett flertal förekomster där rötter trängt sig igenom både vattenledningar, golv, asfalt m.m.
Den är kan vara väldigt snabbväxande och bildar bestånd som tränger ut andra växtarter och på så vis kan förändra hela ekosystem. I Sverige har den inte uppmärksammats lika påtagligt som i många andra länder, trots att den redan idag kan utgöra enormt kostsamma problem för markägare. I andra länder, ex. Storbritannien och Nederländerna kan ett bestånd av Parkslide resultera i att mäklare undanber sig fastigheten.
Exempelvis i detta fall har ett par tvingats att riva hela sitt hus p.g.a. parkslide.
Rekommenderade åtgärder
Har du parkslide på din tomt råder vi dig att följa Naturvårdsverkets rekommendationer för att förebygga spridning, samt meddela styrelsen om detta. Vid förekomst på samfällighetens mark vill vi i förekommande fall gemensamt samverka för att eliminera/reducera spridning. Titta gärna även på videoklippet nedan gällande hur man tar hand om avfallet.
Kasta inte parkslide i soptunnan eller komposten. Dessa ska lämnas till återvinning, exempelvis hos Hagby ÅVC eller Vallentuna Returpark.
Vilken metod är bäst?
Sanningen är att det idag vare sig finns någon ”quick-fix” eller enkelspårig metod. I Partille testas miljövänliga metoder med hett vatten som använts i både Nederländerna och Storbritannien med viss framgång.
Andra metoder med varierande resultat har varit allt från att begrava växten under tjocka markdukar till stora utgrävningar där hela tomter grävts ner flera meter för att sedan fyllas med ny jord.
Några mindre omfattande metoder som gett positiva resultat, som istället krävt uthållighet, är kapning och efterbehandling med glyfosat. En metod som är rätt lik den som naturvårdsverket rekommenderar.
Vad rekommenderar styrelsen?
Förutom att givetvis inte plantera denna delar vi Naturvårdverkets rekommendation (läs gärna denna PDF) gällande huruvida den ska bekämpas eller inte.
Om ni beslutat er för att bekämpa parksliden rekommenderar styrelsen att det görs tillsammans med alla berörda. Om ex. både du och din granne har parkslide har ni större sannolikhet att nå framgång genom att bekämpa den tillsammans. På våra gemensamma ytor bör det göras tillsammans med styrelsen.
Styrelsen rekommenderar mekanisk bekämpning ovan jord, främst för att kemisk bekämpning kan resultera i att de kemikalier som använts under bekämpningen i värsta fall hamnar i vårt dricksvatten. Då grävning, särskilt om det hanteras fel, kan leda till mer spridning än avveckling så rekommenderar vi att växten klipps ner med jämna mellanrum, minst 1 gång per månad. En annan orsak till att jorden inte bör grävas upp är att återvinningsstationerna inte tar emot jordmassor som innehåller parkslide.
Det viktigaste är att vi gör det tillsammans och är uthålliga, då det sannolikt kommer att röra sig om ett flerårigt åtagande.